27 Eylül 2012 Perşembe

Sebzeli Palamut

Malzemeler

5-6 adet orta boy palamut
4 adet orta boy soğan
3 adet büyük boy domates
3-4 adet çarliston biber
2-3 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağ
Kekik
Kırmızı pul biber
Tuz

Hazırlanışı
Palamutları temizleyip ortadan fileto şeklinde kesin.Azıcık tuz ve kekik ekleyip kenarda bekletin.Soğanları uzun uzun doğrayın ve tereyağında soteleyin.Ardından doğradığınız domates ve biberleri,baharatını da ekleyip tüm karışımı yarım pişirin.Fırın borcamına yayın.Yaydığınız sebzelerin üzerine halka halka kestiğiniz patatesleri dizin.En üste de palamutları ekleyin.Bir çay bardağı kadar su ekleyip borcamın üzerini alüminyum folyo ile örtüp suyunu çekene kadar pişirin.
AFİYET OLSUN ;)



21 Eylül 2012 Cuma

İrmik Helvası




Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağ
50 gr. çam fıstığı
500 gr. irmik
1 orta boy kase süt
1 orta boy kase su
1 orta boy kase şeker

Hazırlanışı
Derin bir tencerede tereyağını eritin ve çam fıstıklarını pembeleşene kadar kavurun.Ardından irmiği de ekleyip mis gibi kokusu çıkana kadar kavurun:)Ayrı bir kapta süt ve su karışımına şekeri de ekleyip eriyene kadar karıştırın.*(Bu işlemi ocakta yapmıyoruz)*Bu  karışımı da yavaş yavaş irmiğe ilave edin.Kaynamaya başlayınca altını kısın ve demlenmeye bırakın.


Tiramisu

Malzemeler
1 adet pastapan
         &
2 su bardağı süt
6 yemek kaşığı şeker
2 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
200 gr labne peyniri
          &
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao/nescafe
1 paket kakao

Hazırlanışı
Şeker ve yumurtaları çırpıp süt ve unu ilave edin.Topaklanmaması için kısık ateşte sürekli karıştırın.Topaklanmışsa da karışımı muhteşem yardımcımız olan blenderdan geçirin:)Soğuyan muhallebiye labne peynirini ekleyip özleşene kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
Pastapanı ikiye ya da üçe ayırın.Ilık su,şeker ve kakao/kahve karışımı fırça yardımıyla el alt kattaki keke sürün.Üzerine muhallebinin Bir kısmını yayın.Aynı işlemi pastapanın diğer katlarına da uyguladıktan sonra kalan muhallebiyi kekin her tarafına döşeyin.Üzerine elekten geçirerek kakao/kahve serpin ve isterseniz pastanızı dilediğinizce süsleyin.
AFİYET OLSUN:)









Browni Kurabiye

Malzemeler
1 paket margarin/tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı ceviz içi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Şerbeti için;
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
***kaynatıp ılınınca dolaba koyup soğumaya bırakıyoruz***

Hazırlanışı
Margarin,sıvı yağ,yumurta ve pudra şekerini karıştırıp birbiriyle özleştirin.Ardından kakao,un vanilya ve kabartma tozunu da ilave edin.Hamur kıvamına ulaştıktan sonra damla çikolata ve ceviz içini de ekleyin.Şekil verdiğiniz kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizin.*(Tepsiye yağlı kağıt sermeyin çünkü sonradan ekleyeceğiniz tüm şerbeti kağıt emiyor:)* 180 derecede pişirdiğiniz kurabiyelere dolapta beklettiğiniz soğuk şerbeti tek tek dökün ve çekmesini bekleyin.Ardından afiyetle yiyin:)


19 Eylül 2012 Çarşamba

Kış Hazırlıkları


Mevsimi geldi de geçiyor bile.Sonbaharı yavaş yavaş geride bırakıp kışa yaklaşmışken,pazarda da birbirinden güzel mevsim meyve ve sebzeler satılıyorken ee ben de ufak çaplı da olsa kış hazırlığımı yapayım dedim.Umarım güzel sonuçlar elde ederim,özellikle turşulardan!Çünkü bu benim ilk kış hazırlığım:)
Kayın validemin kurduğu turşular bir başka lezzetli oluyor.Kornişon turşuyu onun tarifiyle yaptım.Aşağıda tarifini hemen yazıyorum.Deneyin ve görün:)


Malzemeler
1/2 kg turşuluk salatalık *(Ben 1'er lt lik 2 adet kavanoza yaptım.Ölçüyü de 1 lt. kavanoza göre yazıyorum)
1/2 adet küçük boy soğan
Tane karabiber
Dereotu
Sirke
Tuz
Toz şeker

Hazırlanışı
Salatalıkları her iki ucundan çok az olmak kaydıyla bıçak yardımıyla kesin.Kavanozun altından ölçerek yaklaşık 2,5 parmak kalınlığında sirkeyi kavanoza dökün.Yarım soğanı ince ve uzun uzun kesip 8-10 adet tane karabiberi ve bir kaç dal dereotunu kavanoza yerleştirin.Ardından 1'er yemek kaşığı tuz ve şekeri de ilave edip karışımı çalkalayın.Salatalıkları sıralayın ve kapağını sıkıca kapatın.Derin bir tencerede hazırladığınız kavanozları yaklaşık 2 su bardağı koyduğunuz tencerede 15 dakika kadar kaynatın.Böylece turşunuzun ömrü daha uzun olsun ve de AFİYET OLSUN:)

15 Eylül 2012 Cumartesi

Minik Gözlemeler


Malzemeler
1 adet yufka
120 gr beyaz peynir
1 adet domates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Maydanoz
Taze nane ya da fesleğen
Pul biber

Hazırlanışı

5 dakikada hazırlanan, içine istediğinizi koyabileceğiniz, 1 adet yufkanın mucizeleri bu gözlemeler… Yeter ki yufka taze olsun! 
İlk olarak iç malzemelerini hazırlamakla başlayın. 120 gr beyaz peyniri çatalla iyice ezin. 1 tatlı kaşığı kuş üzümünü suda 3-4 dakika iyice açılmaları için bırakın. Gözlemeler çok yumuşamasın diye domateslerin ortasındaki çekirdekli kısmı ayırıp, kalan etli kısmını kullanın. Bunları ince uzun şeritler halinde doğrayın. Bunlar bir kenarda beklerken siz de yuvarlaktan kare çıkaracakmış gibi 1 adet yufkanın kenarlarını kesin. Bu parçaları ortadan ikiye diklemesine kesin ve kenara ayırın. Çıkan büyük kareyi bir enden bir de boydan ikiye bölerek 4 eşit parça çıkarın ve çıkan karelerin ortalarına kenara ayırdığınız parçaları yerleştirin. Böylece yapacağınız zarfın zemini 1 kat daha kalın olacaktır.
Hazırladığınız içten önce peyniri, sonra domatesi ve de kuş üzümünü koyup, tarifin başrol oyuncusu olan fesleğeni yufkaya bolca yerleştirin. Zarf gibi, önce yufkanın bir kenarını, sonra karşılıklı kenarlarını, en son da uzun bıraktığınız kenarı kapatın. 
Yanmaz tavaya yarım çorba kaşığı yağ koyun, yağı bir fırça yardımıyla tavaya yayın. Tava iyice kızınca gözlemenizi koyun. Biraz sertleşince gözlemeyi çevirin, öteki taraf sertleşince tekrar çevirin ve gerektikçe gözlemenizi fırçadaki yağ ile yağlayın. İsterseniz bırakın şişsin ve yumuşak olsun gözlemeniz, ister üzerini kapayın çıtır çıtır yapın, isterseniz de sacda yapıyormuş gibi çevirin. 
Gözlemeleri pişmeye hazır hale getirdikten sonra isterseniz derin dondurucuya da atıp, muhafaza edebilirsiniz. Taze kekik veya nane ile süsleyip, çay ile beraber yiyebilirsiniz. 

14 Eylül 2012 Cuma

Cup Cake

Hayyatta sevdiği şeylere vakit ayıranlar:Mesela yemek yapmak gibi...:)Uzun bir aradan sonra merhaba hepinize:)
Tatil modundan çıkıp tekrar mutfakta deneme yanılma vakti geldi sanırım!Seviyorum sonbaharı,kokusunu,havasını,yazdan çıkıp kışa yapılan hazırlıkları.Ben de kendi çapımda hazırlıklarımı yapıyorum.Ama bunları yayınlamadan önce tatilde kuzenimin kınası için "özel bir tarifle hazırladığım"(sevgili Semra'ya bunun için teşekkür ediyorum) ve üzerlerine özel süsler hazırladığım kap kekli kına süslerini yayınlamak istiyorum.
Siz de özel günleriniz için sürpriz kap kekler hazırlayıp,o güne özel süslemelerle birlikte sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz.Oley oleyyy:)))

12 Eylül 2012 Çarşamba

Dalyan Köfte

Malzemeler

500 gr.kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1 yumurta
1 yumurta akı (üzerine sürmek için)
3 dilim robottan çekilmiş bayat ekmek
3-4 diş sarımsak
İnce kıyılmış maydanoz

Baharatları için;  tuz,karabiber,kimyon,kırmızı pul biber,kekik (arzu ettiğiniz miktarda)
İç malzeme için;  küp küp doğranıp haşlanmış patates,havuç ve bezelye (hazır konserve de kullanabilirsiniz)

Hazırlanışı

Öncelikle soğanı rendeleyip, suyunu iyice sıkın.Sarımsakları da rendenin ince yeri ile rendeleyip, soğana ilave edin.Bayat ekmeği robottan geçirip; kıyma, baharatlar,ince kıyılmış maydanoz, soğan ve sarımsak ile köfte harcını yoğurun.Son olarak yumurtayı da ilave edip, yoğurmaya devam edin.Yoğurma işlemi tamamlanınca tezgaha streç film ya da aluminyum folyo serip kıymanın yarısını elimizle düzelterek aynı kalınlıkta olmasına da dikkat ederek bir dikdörtgen elde edecek şekilde streç filmin üzerine yayın.Tam ortasına gelecek şekilde iç malzememizden koyup, streç filmin her iki ucundan da tutarak köfte harcını bir rulo haline getirip, streci iyice sarın.İki ucun birleştiği kısım altta kalsın.Daha sonra ruloyu strecinden çıkartıp fırın tepsisine aktarın ,Üzerine bir yumurta akını ya da hafif yağ sürerek (kurumaması için) önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45-60 dk kadar pişirin. Pişen köftemizi ekmek dilimler gibi dilimleyip sıcakken servis yapın

Afiyet Olsun;)






Körili Bademli Tavuk Eşliğinde Sarımsaklı Ekmek,Elma Dilim Patates ve Mevsim Yeşillikleri

Malzemeler
700 gr. tavuk
1 adet soğan
400 gr. mantar
1-2 adet kırmızı biber
1-2 adet yeşil biber
1/2 çay bardağı çiğ badem
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 kutu yemek kreması
2-3 yemek kaşığı özel hazırlanmış köri sosu
ince dilimlenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı
Soğanı yemeklik halde doğrayıp yağda soteleyin.Sarımsakları ilave edin.Malzemeler pembeleştikten sonra küp küp doğranmış tavukları,ince doğranmış biberleri,ardından mantar ve bademleri de sırayla ekleyin.Karışıma özel hazırlanmış köri sosunu ekleyip malzemeler çekene kadar pişirin.Baharatları ekleyin.Ardından kremayı ekleyin ve 1-2 dk. kısık ateşte pişirin.Hazır hale gelen yemeği güveç kaplarına servis edin ve üzerine ince dilimlenmiş kaşarları da ekleyip ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar bekletin.

NOT:Ana yemeğin yanında arzu ederseniz elma dilimli patatesler,sarımsaklı ekmek ve mevsim salatası hazırlayabilirsiniz.Ben hepsini hazırladım ve çok güzel oldu.Hele sıcak sarımsaklı ekmekleri yemeğin suyuna banınca ımmm tadına doyum olmuyor valla:)

AFİYET OLSUN;)