9 Mart 2013 Cumartesi

İçli Pilav (Hamsili Pilav)

Karadeniz sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden birisidir hamsili pilav!Hamsiden pilav mı olur,nasıl bir tat o öyle demeyin ve deneyin derim:)

Malzemeler
1kg. hamsi
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı pirinç
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı
Öncelikle pilavdan,yani iç malzemesini yaparak işe başlayalım:)Yemeklik doğradığınız soğanı yağda pembeleşinceye kadar  soteleyin.Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü de ekleyin. Ardından tuzlu suda biraz bekletip süzdüğünüz pirinçleri karışıma ekleyin.Son olarak da tuz ve baharatlarını ve maydanozu ilave edip biraz kavurun.1 su bardağı su ile pilavı yarım pişirin.(Aslında zeytinyağlı dolma yapar gibi yapıyorum.Ama tabi siz damak tadınıza göre farklılaştırabilirsiniz).Kısık ateşte pilav pişerken hamsileri yıkayıp kılçıklarından ayırın.Bu işlem zahmetli gibi gözükse de aslında çok kolay!Kılçıktan kurtardığınız hamsiler zaten otomatik olarak ikiye ayrılacaktır.Bu şekli koruyarak hamsinin iç kısmını borcamın üst tarafına,dış kısmını da alt tarafına gelecek şekilde dizin.(Fotoğrafta yer verdim)Hiç boşluk kalmayacak şekilde sırayla tabana ve kenarlardan taşacak şekilde borcamın her yerine hamsileri döşeyin.Sonra içine yarım pişirdiğiniz pilavı yerleştirin. Borcamın kenarlarından taşan hamsileri pilavın üstüne gelecek şekilde kapatın.Ortada kalan kısmı da gene hiç boşluk kalmayacak şekilde hamsilerle örtün.180 derecelik fırına verip pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder