15 Eylül 2012 Cumartesi

Minik Gözlemeler


Malzemeler
1 adet yufka
120 gr beyaz peynir
1 adet domates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Maydanoz
Taze nane ya da fesleğen
Pul biber

Hazırlanışı

5 dakikada hazırlanan, içine istediğinizi koyabileceğiniz, 1 adet yufkanın mucizeleri bu gözlemeler… Yeter ki yufka taze olsun! 
İlk olarak iç malzemelerini hazırlamakla başlayın. 120 gr beyaz peyniri çatalla iyice ezin. 1 tatlı kaşığı kuş üzümünü suda 3-4 dakika iyice açılmaları için bırakın. Gözlemeler çok yumuşamasın diye domateslerin ortasındaki çekirdekli kısmı ayırıp, kalan etli kısmını kullanın. Bunları ince uzun şeritler halinde doğrayın. Bunlar bir kenarda beklerken siz de yuvarlaktan kare çıkaracakmış gibi 1 adet yufkanın kenarlarını kesin. Bu parçaları ortadan ikiye diklemesine kesin ve kenara ayırın. Çıkan büyük kareyi bir enden bir de boydan ikiye bölerek 4 eşit parça çıkarın ve çıkan karelerin ortalarına kenara ayırdığınız parçaları yerleştirin. Böylece yapacağınız zarfın zemini 1 kat daha kalın olacaktır.
Hazırladığınız içten önce peyniri, sonra domatesi ve de kuş üzümünü koyup, tarifin başrol oyuncusu olan fesleğeni yufkaya bolca yerleştirin. Zarf gibi, önce yufkanın bir kenarını, sonra karşılıklı kenarlarını, en son da uzun bıraktığınız kenarı kapatın. 
Yanmaz tavaya yarım çorba kaşığı yağ koyun, yağı bir fırça yardımıyla tavaya yayın. Tava iyice kızınca gözlemenizi koyun. Biraz sertleşince gözlemeyi çevirin, öteki taraf sertleşince tekrar çevirin ve gerektikçe gözlemenizi fırçadaki yağ ile yağlayın. İsterseniz bırakın şişsin ve yumuşak olsun gözlemeniz, ister üzerini kapayın çıtır çıtır yapın, isterseniz de sacda yapıyormuş gibi çevirin. 
Gözlemeleri pişmeye hazır hale getirdikten sonra isterseniz derin dondurucuya da atıp, muhafaza edebilirsiniz. Taze kekik veya nane ile süsleyip, çay ile beraber yiyebilirsiniz. 

2 yorum:

  1. Saynurum çok özledim pastalarını,böreklerini...Çok lezzetli görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Bunu kesinlikle denemelisin.Ya da gel ben yapayım da ye:)

    YanıtlaSil