1 Aralık 2012 Cumartesi

Aşure

Herkesin Aşure haftasını kutluyorum.Evinize bol bol bereket gelmesi dileğiyle afiyet olsun:)

Malzemeler
1/2 kg. aşurelik buğday
1.5 su bardağı fasülye
2 su bardağı nohut
2 su bardağı fındık
1 su bardağı ceviz(hafif dövülmüş)
1 kase kayısı
1 kase incir
1 kase kuru üzüm
1 paket kuş üzümü
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 paket çam fıstığı
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tarçın
9-10 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 fiske tuz

Hazırlanışı
Öncelikle bir akşam öncesinden buğdayı tencerede kaynatıp ve kapağı kapalı bir şekilde sabaha kadar öyle şişmesini bekleyin.(Böylelikle buğdayı saatlerce kaynatmaktan kurtulup işinizi kolaylaştırırsınız)Yine bir akşam öncesinden nohutu tuzlu suda,fasülyeyi de suda bekletin.Ertesi gün baklagiller şişmiş olacak.Ancak nohutla fasülyeyi ayrı ayrı düdüklü tencerede  pişirin.Nohutlar piştikten sonra kabuğundaki zarları soyun.Biraz oyalıyor ama yapacak bir şey yok:)Neyse gelelim pişirme aşamasına.Akşamdan kaynatıp şişmeye bıraktığınız buğdayın suyunu sakın süzmeyin.Yoksa aşurenizin kıvamı çok sulu olur.Zaten o kıvamı veren de buğdayın salgıladığı öz suyu.Neyse,ocağı orta derecede açıp buğdayın üzerine nohut ve fasülyeyi de ekleyin eğer suyu az ise kaynar su ekleyin ve beraber biraz pişmesini sağlayın.Sıra geldi bütün malzemeleri kaynaştırmaya!Küçük küçük doğradığınız kayısı ve incirleri,ardından kuru üzüm,kuş üzümü,çam fıstığı,portakal kabuğu rendesi,fındık,ceviz tarçını da ekleyip arada karışmak üzere birbirleriyle buluşturun.Hepsini pişirmeye devam edin.3 su bardağı sütü azar azar ekleyin.Kıvamı zaten piştikçe kendini gösterecektir.Eğer çok pişmesine rağmen katılaştığını görüyorsanız durumuna göre kaynar su ekleyin.Ama benim kullandığım ölçülere göre yaparsanız kıvamı tam kararında oluyor.Hepsi pişti ve kıvamı yerinde diyorsanız 2 yemek kaşığı tere yağını ve şekerinizi azar azar ekleyin.Ben şekerli seviyorum,Az şekerli sevenler tadına bakarak biraz daha azaltabilir ölçüyü.Ardından bri fiske tuz ve hoş bir koku katmasını isterseniz vanilyayı da ekleyin.Gerçi portakal kabuğu rendesi de güzel bir aroma katıyor.Eveet,Tüm malzemeleri bu şekilde pişirdikten sonra kaselere boşaltıp aşurenizi afiyetle yiyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder